Sınıflara baktığımızda ve gözlemlediğimizde farklı dış görünüşte ve cüssede öğrenciler görürüz. Hepsi farklıdırlar da. Tıpkı giysilerde olduğu gibi, ölçüler değişir ve her kişinin stil, renk görünüş için bireysel tercihleri vardır.
Düşünelim… Tanımadığımız çocuklar için kıyafet alabilir miyiz? Onların birey olarak sevdikleri ve hoşlanmadıkları şeyleri, renk ve stil tercihlerini ve elbette bedenlerini sormamız gerekir.
Farklılaştırma için size güzel bir kaynak paylaşmak istiyorum. Kitapta şu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
- Tek beden herkese uyar mı?
- Öğrenme için nasıl bir iklim oluşturabiliriz?
- Öğrenciyi tanımamız neden önemli?
- Öğrenciyi tanıma yolları nelerdir?
- Öğreneni değerlendirmeyi nasıl yaparız?
- Sınıf içi çalışmalarda öğrencileri nasıl gruplandırırız?
- Sınıf içi doğru gruplandırma yöntemi nedir?
- Öğrenci başarısını arttırmak için hangi öğretim stratejileri kullanabiliriz?
Kitapta farklılaştırmanın dört yolu olan içerik, biçimlendirici değerlendirme , performans değerlendirmesi ve öğretim stratejisi hakkında bilgi ediniyorsunuz.
Farklılaştırılmış öğrenme için altı basamaklı planlama şablonu ile farklılaştırılmış bir öğretim tasarımı için bir çok ihtiyacımız olan örnek şablonlar mevcut.
Alıntı:
“Öğrenmeyi kutlama, her yaştan öğrenci için önemlidir. Herhangi bir sınıf başarısını kutlamanın basit bir yolu, enerji veren bir tezahürat yapmaktır. Bir kişi veya grubun “aydınlanma anı” yaşadığı veya öğrendiklerini belli ettiklerinde, bu anı kutlayın”
Yazar kutlama anı için neler yapabiliriz bunun bir çok örnek uygulamalarını bizlere paylaşmış.
- Ketçap alkışı,
- Balık alkışı,
- Masaya vurarak alkış,
- Alkış çemberi ,
Öğretmenlerin, öğrencilerin kendilerini güvende hissedebilecekleri ve gelişebilecekleri risksiz bir destekleyici ortam yaratmak için yapabilecekleri her şey değerlendirilmeli ve uygulanmalıdır. Birbirini tanıyan ve saygı duyan öğrenciler, kendilerine verilen görevler farklı olduğunda farklılıklara karşı duyan, kendilerine verilen görevler farklı olduğunda farklılıklara karşı daha hoşgörülü olmaktadır. “Tek beden herkese uymasa” bile, başarmak için her öğrencinin bu şartlara ihtiyacı vardır.
Son 3 senedir özellikle öğrenciler birbirlerini tanımaları için farklı uygulamalar ile öğrencilere kolaylık sağlamaya çalışıyorum. Uzaktan eğitim süreci olsa da başarılı bir şekilde öğretimde farklılaştırmayı yürütüyorum.
Birbirini önemseyen ve destekleyen bir öğrenci topluluğu oluşturmak, farklılaştırılmış bir sınıfta esastır.
Balık yakalamak istediğimizde, kancayı balıkçının sevdiği şeylerle değil, balıkların sevdiği şeylerle yemlediğimiz fikrini göz önüne alalım. Bu nedenle, sınıflarımızda yalnızca biz öğretmenler için kolay olan veya sevdiğimiz şeylerle değil, öğrencilere hitap edecek çeşitli öğretme ve öğrenme stratejilerini “yem” olarak kullanmalıyız.
“Pedagoji çocuğun gelişimini düne yönlendirmemeli, yarına yönlendirmelidir. Ancak o zaman yakınsak gelişim alanında yer alan gelişim süreci hayata geçebilir. (Vygotsky, 1993 ss. 251-252)
Öğretim tasarımı planlarken kendimize şu soruları sorabiliriz:
- Bu öğrenme deneyiminin bir sonucu olarak öğrencinin neyi bilmesini veya yapabilmesini istiyorum?
- Başarıyı nasıl değerlendireceğim?
- Öğrenciler önceden neyi biliyorlar ve neyi yapabiliyorlar?
- Öğrencinin dikkati nasıl çekilebilir ve sürdürülebilir?
- Öğrenciler için hangi duygusal uyarıcılar kullanılabilecek?
- Yeni bilgi ve beceriler nasıl kazandırılacak?
- Öğrenciler anlamak ve anlamlandırmak için nasıl tekrar ve uygulama yapabilecek?
- Öğrenciler öğrenme sırasında ve sonrasında devam eden geri bildirimleri nasıl alacaklar?
Bu soruları sorarak bir öğretim tasarımı yaparsak öğrencilerin öğrenme deneyimlerinden biz öğretmenlerin de keyif almaması mümkün değil.
Farklılaştırılmış ders tasarımında önemli noktalardan bir tanesi öğrencilerimiz için en uygun olanı bulma arayışımızda ihtiyacımız olan, değişimin bir olay değil bir süreç olduğunun ve sürekli iyileşme ve geliştirme yolunda olduğumuzun farkında olmalıyız.