Kilit Adam
Bazı kitaplar vardır. Bu kitapları tekrar tekrar okuman gerekir. Seth Godin kitapları benim için öyle. Şuan bitirmiş olabilirim fakat notlarıma tekrar tekrar dönmem gerekiyor.
Bu kitap sevgi, sanat, değişim ve korku hakkında. Sizin yaratıcılığınızı temelinden bozmak için tasarlanmış. Önderlik etmek, bir fark oluşturmak ve başarmak hakkında. Bu kavramları okuyunca çalıştığınız kurumda önünüze ne tür engeller çıkacağını düşünüyor olabilirsiniz.
Öncelikle kitabı okurken niyetiniz nedir? Niyetinizi belirledikten sonra okumanızı öneririm. Çalıştığınız kurumda vazgeçilmez olabilirsiniz. Bu tamamen sizin niyetinizle ilgili.
Çalıştığımız kurumlara baktığımızda çoğunlukla yöneticiler bizden itaat etmeyi ve uyum sağlamamızı istiyor.
Bir düşünün çalıştığınız yer/iş sizden uyumlu olmayı mı farklı olmanızı mı istiyor?
Zincir kurumları veya küçük şirketleri düşünün. Size nasıl mesaj veriyor?
-“Bu talimatları izle ve düşünmek zorunda kalma. İşini yap ve kararlardan sorumlu olmak zorunda kalma. Hepsinden daha önemlisi üretmek, yaratıcı olmak ve zekanı kullanmak zorunda değilsin.”
Ben bu mesajları alıp almayacağımı ciddi ciddi kontrol ediyorum. Hayatımda üretmeden, sorumluluk almadan duracağımı sanmıyorum. Vaz geçecek zor birisiyim. O sebeple farkındalık oluşturmak , işinize değer katmak içindeyseniz iş seçimlerinizde mutlaka buna dikkat etmenizde fayda var.
Yazar bu kitapta vaz geçilmez olmanız için gerekli her şeyden bahsediyor. Bir çok örnek olaylarla size konuyu anlatmaya çalışıyor. Bu kitap bir sihirli değnek değil fakat size bir harita çıkarabilir.
Kilit adamın yedi yeteneği ve üzerinizde düşünmenizi istediği liste:
- Şirketin üyeleri arasında mükemmel bir arayüz sağlamak
- Mükemmel bir yaratıcılık
- Karmaşık bir durum ya da organizasyonu idare etme
- İnsanlara öncülük etmek
- Çalışma arkadaşlarına esin kaynağı olmak
- Alanında usta olmak
- Mükemmel becerilere sahip olmak
Kilit adam olmanızı engelleyen bir “direnç” var. Direnç gerçekten herhangi güzel bir iş yapmamamızı engellemek için iyi çalışıyor. Sonuç olarak baktığımızda bahanelerimizin listesi uzadıkça uzuyor. Sanatınızı engelleyen bu listedeki durumlardan kurtulmanın yolu bugün başlamaktır. Ne yapıyorsanız, ne yapmak istiyorsanız bugün başlayın ve işinizi teslim edin.
Çevrenizdeki, sosyal medyadaki, iş yerinizdeki kişilere hediyeler veriyor musunuz? Bunu yaparken ne kadar samimisiniz? Ya da hediye verirken kendinizi enayi mi hissediyorsunuz? İnsanlara bir şeyler verirken karşılık mı bekliyorsunuz? Vaz geçilmez olmak için buradaki niyetiniz çok önemli.
Şuan benim yaptığım da bir hediye. Blogumda yazıyorum. Deneyimlerimi insanlara sosyal medya üzerinden paylaşıyorum. Sadece hediye vermeyi ve işimi seviyorum.
Kilit adam olalım ama para kazanmayalım demiyorum. Çalıştığınız kurum sizin kilit adam olarak farkında ise size fazla para ödemek zorunda yoksa rakiplerinin fazla para ödeyeceğinin farkındadır, umarım. 🙂
Kitapta işinizden bahsederken sürekli “sanat” kavramı kullanılıyor. Yaptığınız iş bir sanat olarak bakıyor musunuz?
“Sanat yalnızca bir resim değildir; birini daha iyiye değiştiren her şeydir, insani(yalnızca ticari olmayan) bir sonuca götüren tüm anonim olmayan etkileşimler”
Kilit adam olarak hangi sanatı yapacağımızı nasıl bilebiliriz? Hangi hediyeleri ve nasıl vereceğimizi nasıl bilebiliriz? Bir kere sanatçı olmaya kalkışırsanız kendiniz için bir harita yapmalısınız. Önemli olan bunu sizin yapması, başkasının değil.
Yazarın amacı size, işinizi bıraktırmak değil. Yanlış anlaşılmasın 🙂 Size sahip olduğunuz şeyi vermek için uğraşıyor. Sanatçı olmanızı ve sanatınızı hediye verirken dikkat etmeniz gereken noktaları anlatıyor.
Almaktan çok vermeyi seviyorsanız, insanlara hediye dağıtıyorsanız bu kitap tam size göre
Ne zaman vermek için bir blog açtınız?
Ne zaman sosyal medya araçlarınızı bir değer üretmek için kullanmayı düşündünüz?
İnterneti bir kaldıraç olarak kullanmayı denediniz mi?
Amacınız keşfedilmeyi beklemek değil de kendi iradenizle görünür olmaksa eğer kitabı mutlaka okumanızı öneriyorum.
İyi okumalar.