Koçluk Araçları

Koçluk hakkında yetkinlik kazanmaya devam ediyorum. Bu konuda farkındalık kazandıran @edubien Nurcan İnan’a teşekkür ederim. Meraklanmamı ve bu alanda fikir üretmeme çok büyük katkısı oldu. Bir konuda meraklandıysam o konuda derinlemesine öğrenme yolcuğumu planlamaya başlıyorum. Öncelikle yapılması gereken şeylerden bir tanesi deneyimi olan insanları anlamaya ve onların düşüncelerine ortak olmaya çalışmaktır. Bu konuda okumam gereken kitaplarımı seçmeye başladım.

Bu kitabı okuyunca hangi alanda koçluk yapmak istediğime açıkçası karar verdim. Yine benim için uzun soluklu bir süreç fakat bu alanda yetkinlik kazandığımda yaptığım işin kalitesinin artacağına şüphem yok. Sizlerde kitabı okuduğunuzda yazar Dr. Ahmet Tarakçı, koçluk türü seçiminizde size yardımcı olacaktır. Koçluk hakkında bir fikriniz ya da eğitiminiz yoksa bu alanda önce farkındalığı arttırmakla başlayabilirsiniz. Yazarın “Profesyonel Koçluk” isimli bir kitabı daha var. Ben okumadım fakat okuma listemde. Okuma listem kabarık en kısa zamanda umarım okurum.

Yazar kitabında koçluk hakkında kısaca bilgi veriyor. Koçluk nedir? Ne tür koçluklar var? Hangi kuram ile koçluk? Koçluğun Türkiye ve Dünya’daki durumu gibi birçok konuya kısa kısa değinmiş. Özellikle yönetici koçluğundan bahsetmiş. Ülkemizde hatta dünyada özellikle “Akran Koçluğu” nun çok az olduğunu yazmış. Ülkemiz çalışma ortamlarını düşününce normal diyorum. Okulumuzda bu yıl meslektaş koçluğu konusunda bende küçük bir deneyim yaşadım. Bu alanda okuduğum güzel bir kitap var. Onu da sizinle paylaşacağım.

Kitapta asıl beğendiğim şey yazar deneyimlerinden öyle güzel ve ayrıntılı bahsetmiş ki araçları nasıl kullanılacağından tutun nerede ve nasıl yaklaşım gösterilmesine kadar paylaşım yapmış. Bu alanda çalışacaklara her araç sonunda “Geliştirici Referans” denilen bölümde okunması veya izlenmesi gereken kaynakları da paylaşmış. Yetkinlik kazanmak adına güzel bir içeriğe sahip.

Kitapta her araç için bir metafor bir de konuya uygun tweetleri belirtmiş. Kitaptan Alıntı ”Tweet: Kendinde olmayan hiçbir şeyi başkasına veremezsin…Özüne dön!” Kitabın bu özelliğine açıkçası acayip garipsedim. Bu bölümle ilgili bir tweet at diyor. Çok beğendim.

Koçluk araçları ne demek? Neden bu araçlara ihtiyaç duyulduğunu ilk sayfalarda bizlere yazar sunmuş. Ben araçları okurken hem bir öğretmen hem de mesleki gelişim alanında çalışan bir kişi olarak araçları farklı değerlendirmeyi de düşündüm. Araçlar genelde yönetici koçluğu için gerekli olan araçlar. Fakat daha fazla ayrıntıyı yazar her araç içerisinde bahsetmiş.

Bu araçları öncelikle kendimiz için uygularsak daha faydalı olacaktır. Yazarın tavsiyesi ile öncelikle kendime uygulamaya çalışıyorum.

Koçluk Araçları kitabı bir yöneticiyseniz size ne sağlayabilir? Bir çok konu var. Bazıları aşağıda:

1. Çalışanlarımızın mutluluk ve tatminlerini öğrenme,

2. Çalışanların motivasyonunu arttırmak

3. Kişisel vizyon katmak ve gelişim göstermelerini sağlamak

4. Çalışanlarınız içerisinde karamsar olanlara yol göstermek , onları anlamak

5. Girişimcilere başarı yolcuğu

6. Karar verme becerisi, öz değer, öz yeterlilik ve öz güven düşüklüğü durumları

7-Takımınızın odaklanması sizi düşündürüyorsa

… gibi bir çok konuda koçluk araçları ile yazar yol göstermeye ve uygulamamız için deneyimlerini paylaşmış.

Koçluk ile ilgileniyorsanız özellikle “Yönetici Koçluğu” ilginizi çekiyorsa bu kitabı okumanızı öneriyorum.

İyi okumalar.

0 CommentsClose Comments

Leave a comment